De Tuin

De tuin bezoeken

Van half mei tot half september bestaat de mogelijkheid om na telefonische afspraak  (tel. 06-10543779) de tuin te bezoeken. Tuingroepen, maar ook andere (individuele)belangstellenden zijn van harte welkom. Op () hebben donateurs van de Nederlandse Tuinenstichting gratie entree (dit geldt niet voor het Tuingroepen arrangement).

Daarnaast organiseren wij jaarlijks met partnertuinen in de omgeving een aantal opentuindagen zie hiervoor: open tuin dagen .

Een bezoek ziet er als volgt uit: U krijgt eerst een korte introductie over de tuin waarna u een wandeling door de tuin gaat maken. Een A4 met Informatie over de tuin krijgt u tijdens uw wandeling mee. Daarnaast bieden wij (tuin)groepen de mogelijkheid om samen met de tuineigenaar de tuinen te bekijken. Vanzelfsprekend kunt u waar nodig vragen stellen

Tijdens uw wandeling staat er koffie/thee met een plak heerlijke cake klaar in het gezellige overdekte tuinprieel.

Een bezoek duurt gemiddeld anderhalf tot twee uur. Kosten entree inclusief koffie/thee met cake: € 5  per persoon. Voor groepen vanaf 10 personen is dit inclusief een rondleiding door de tuineigenaar (voor kleinere groepen is dit in overleg ook mogelijk tegen een vergoeding van eenmalig €7,50). Mocht u bij de koffie/thee in plaats van een plak cake iets anders wensen bijvoorbeeld gebak of appeltaart, dan kan dat in overleg.

image Phloxen in de Rose Tuinkamer.

Tuinreis

Als u een tuinreis gaat plannen dan biedt een combinatiebezoek aan onze partners: De Maartjestuin in Eesveen, De Oevertuin in De Blesse, Mei Chu in Wilhelminaoord, De Vriendenhof in Wanneperveen en De tuin van Geke Rook in St. Jansklooster, een uitgelezen kans om kennis te maken met de prachtige Kop van Overijssel. Uw reis tussen de tuinen leidt u onder andere door het coulissenlandschap, de voormalige Kolonie van Weldadigheid (Unesco Werelderfgoed lijst), landgoed de Eese  (bossen en heidevelden waar ook de leden van het Koninklijk Huis graag verblijven),  Nationaal park Weerribben-Wieden en de vele meren met Giethoorn als middelpunt!

U kunt uw bezoek aan onze tuin ook prima combineren met een bezoek aan de Verborgen Stadstuin van Harry Pierik in Zwolle. Daarnaast zijn ook de kwekerijen De Groene Prins, Koala, Coen Jansen en Arborealis dicht in de buurt.

img_2326 Enkele reacties uit ons gastenboek.

Natuurvriendelijk tuinieren

img_2327 Ook het IJsvogeltje is een regelmatige bezoeker…

Bij het tuinieren hanteren wij een aantal principes uit respect voor de natuur. Zoals het zo min mogelijk gebruiken van chemische bestrijdingsmiddelen. Wij gebruiken alleen organische meststoffen en composteren ons tuinafval volledig. De groene component staat echter bij het tuinieren centraal. Een belangrijk verschil met het gebruikelijke tuinieren is het ontbreken van de jaarlijkse schoonmaakbeurt voor het winterseizoen. Hierdoor genieten we van het wintersilhouet dat veel planten en grassen bieden. Vogels vinden in deze moeilijke maanden een bron van voedsel door de aanwezige zaden. De planten blijven gezonder omdat er in deze natte tijd geen water in holle afgeknipte stengels blijft staan en verrotting minder kans krijgt. Dit alles zonder dat de tuin aan schoonheid verliest. Tegelijkertijd betekent deze wijze van tuinieren dat er een grote verscheidenheid aan vogels, zoogdieren, insecten en amfibieën zich in onze tuin hebben gevestigd of deze bezoeken.

De lemon/witte border.
Modeste Herwig

In 2011 heeft de bekende tuinboekenschrijfster en tuinfotografe Modeste Herwig een prachtige herfstshoot gemaakt in onze tuin. Hiervan verscheen in 2012 een prachtig artikel (6 pagina’s) in het tuinblad Tuin&Co en in 2015 in het tijdschrift Buitenleven. Van al haar tuinbelevenissen houdt Modeste een mooie website bij.

HobbyKwekerij

In een tuin zoals de onze heeft men grotere aantallen planten nodig om het gewenste effect te bereiken, hiertoe vermeerderen/kweken we zoveel mogelijk onze eigen voorraad plantmateriaal. Door het stekken/zaaien/afleggen en scheuren van planten kunnen we in deze behoefte voorzien. Er blijven echter altijd planten over en zijn er elk jaar weer planten te groot geworden; deze planten bieden we tegen een redelijke prijs te koop aan. Het gaat hierbij bijna altijd om bijzondere, aparte of zeldzame vaste planten, rozen, clematissen, eenjarigen, bollen/ knollen, Agapanthus en andere kuipplanten. Door onze hobbymatige aanpak is er altijd sprake van een beperkte en steeds wisselende voorraad. Zoekt u iets speciaals dan kunt vooraf informeren wat er voorradig is.

De verhoogde border.

Voor meer foto’s kunt u ook kijken op onze Facebook pagina.

Translate »