De Tuin

Nieuws

De tuin is vanaf 1 juni 2021 weer op afspraak te bezoeken mits dit past binnen de geldende Coronamaatregelen. Hierbij nemen wij vanzelfsprekend de voorschriften van het RIVM in acht. Tot nader orde worden er geen rondleidingen gegeven, maar kunt u bij uw bezoek kosteloos een papieren rondleiding gebruiken. Koffie en/of thee staan voor u klaar (zelfbediening), en er zijn in de tuin op veel verschillende plaatsen zitjes waar u uw consumptie kunt nuttigen.

De Plantenverkoop start begin april, eveneens als dit past binnen de dan geldende maatregelen. Mocht u plantjes willen aanschaffen dan Verzoeken wij u hierbij nadrukkelijk om de 1,5 meter afstandsregel in acht te nemen en er voor te zorgen dat er zich niet meer dan 3 mensen tegelijkertijd in de kwekerij bevinden. Pinnen is niet mogelijk!

Bij griep/corona klachten wordt u verzocht thuis te blijven.

Samen met u hopen we er toch nog een mooi en bovenal een gezond tuinseizoen van te maken!

De bekende tuinschrijfster Modeste Herwig heeft opnieuw een prachtig artikel over onze tuin gepubliceerd. Na reportages in Tuin & Co en Buitenleven gaat het deze keer om een publicatie in de Dagbladen van de HollandMediaCombinatie. Klik hier om het artikel in pdf te lezen.

Dit najaar, winter en vroege voorjaar is er in de tuin weer veel werk verzet. Zo zijn er opnieuw enkele duizenden bloembollen geplant o.a. Narcissen, Alliums, Tulpen, Bosanemonen enz. Ook is de vijver grondig schoon gemaakt en van nieuwe folie voorzien. Naast veel kikkers, salamanders en ringslang wonen er nu ook waterschildpadden in onze vijver. De kruidentuin is een knipseltuin geworden.  Ook is de bostuin uitgebreid met een flink stuk met ruimte voor nog meer bijzondere en zeldzame bosplanten.

De tuin bezoeken

Van eind mei tot eind september, zijn Tuingroepen en andere belangstellenden van harte welkom na een telefonische afspraak, dit kan in overleg ook ’s avond’s zijn.

Daarnaast bestaat de mogelijkheid om zonder afspraak de tuin te bezoeken tijdens de open tuin dagen .

Een bezoek kan er als volgt uitzien:
U krijgt eerst een korte introductie over de tuin waarna u een wandeling door de tuin gaat maken. Een A4 met Informatie over de tuin krijgt u tijdens uw wandeling mee. Vanzelfsprekend bestaat de mogelijkhed om vragen te stellen.

Tuingroepen vanaf 10 personen krijgen een rondleiding door de tuin.
Voor kleinere groepen bestaat deze mogelijkheid ook, hiervoor wordt echter een kleine vergoeding gevraagd.

Tijdens uw wandeling staat er koffie/thee met een plak heerlijke cake klaar in het gezellige overdekte tuinprieel.

Een bezoek duurt gemiddeld anderhalf tot twee uur. Kosten inclusief entree: 5 euro per persoon. Mocht u bij de koffie/thee in plaats van een plak cake iets anders wensen bijvoorbeeld appeltaart, dan kan dat in overleg. Tevens kunnen wij voor groepen een eenvoudige lunch (soep met bijvorbeeld een sandwich) verzorgen, dit echter alleen na reservering.

image Phloxen in de Rose Tuinkamer.

Tuinreis

Als u een tuinreis gaat plannen dan biedt een combinatiebezoek aan onze partners: De Maartjestuin in Eesveen, De Vriendenhof in Wanneperveen en De tuin van Geke Rook in St. Jansklooster, een uitgelezen kans om kennis te maken met de prachtige Kop van Overijssel. Uw reis tussen de tuinen leidt u onder andere door het coulissenlandschap, de voormalige Kolonie van Weldadigheid (kandidaat Unesco Werelderfgoed lijst), landgoed de Eese  (bossen en heidevelden waar ook de leden van het Koninklijk Huis graag verblijven),  Nationaal park Weerribben-Wieden en de vele meren met Giethoorn als middelpunt!

U kunt uw bezoek aan onze tuin daarnaast ook prima combineren met een bezoek aan Reggy’s Droomtuin in Oldeholtpade, De Lindehof in St. Jansklooster, De Vredinghe in Steenwijkerwold, De Oevertuin  in De Blesse en de Verborgen Stadstuin van Harry Pierik in Zwolle. Daarnaast zijn ook de kwekerijen De Groene Prins, Coen Jansen en Arborealis dicht in de buurt.

img_2326 Enkele reacties uit ons gastenboek.

Natuurvriendelijk tuinieren

img_2327 Ook het IJsvogeltje is een regelmatige bezoeker…

Bij het tuinieren hanteren wij een aantal principes uit respect voor de natuur. Zoals het zo min mogelijk gebruiken van chemische bestrijdingsmiddelen. Wij gebruiken alleen organische meststoffen en composteren ons tuinafval volledig. De groene component staat echter bij het tuinieren centraal. Een belangrijk verschil met het gebruikelijke tuinieren is het ontbreken van de jaarlijkse schoonmaakbeurt voor het winterseizoen. Hierdoor genieten we van het wintersilhouet dat veel planten en grassen bieden. Vogels vinden in deze moeilijke maanden een bron van voedsel door de aanwezige zaden. De planten blijven gezonder omdat er in deze natte tijd geen water in holle afgeknipte stengels blijft staan en verrotting minder kans krijgt. Dit alles zonder dat de tuin aan schoonheid verliest. Tegelijkertijd betekent deze wijze van tuinieren dat er een grote verscheidenheid aan vogels, zoogdieren, insecten en amfibieƫn zich in onze tuin hebben gevestigd of deze bezoeken.

De lemon/witte border.
Modeste Herwig
In 2011 heeft de bekende tuinboekenschrijfster en tuinfotografe Modeste Herwig een prachtige herfstshoot gemaakt in onze tuin. Hiervan verscheen in 2012 een prachtig artikel (6 pagina’s) in het tuinblad Tuin&Co en in 2015 in het tijdschrift Buitenleven. Inmiddels heeft Modeste in 2019 voor een derde keer een prachtige reportage over onze tuin gemaakt voor de dagbladen van de HollandMediaCombinatie.  Van al haar tuinbelevenissen houdt Modeste een mooie website bij.

HobbyKwekerij

In een tuin zoals de onze heeft men grotere aantallen planten nodig om het gewenste effect te bereiken, hiertoe vermeerderen/kweken we zoveel mogelijk onze eigen voorraad plantmateriaal. Door het stekken/zaaien/afleggen en scheuren van planten kunnen we in deze behoefte voorzien. Er blijven echter altijd planten over en zijn er elk jaar weer planten te groot geworden; deze planten bieden we tegen een redelijke prijs te koop aan. Het gaat hierbij bijna altijd om bijzondere, aparte of zeldzame vaste planten, rozen, clematissen, eenjarigen, bollen/ knollen, Agapanthus en andere kuipplanten. Door onze hobbymatige aanpak is er altijd sprake van een beperkte en steeds wisselende voorraad. Zoekt u iets speciaals dan kunt vooraf informeren wat er voorradig is.

De verhoogde border.

Voor meer actuele foto’s kunt u ook kijken op onze Facebook pagina.